Pastitio

Een beetje Griek maakt er potverdorie werk van. En daarbij let hij natuurlijk niet op een forse overdosis calorieën. Verrijk het gerecht met een simpele frisse groene salade voor een lekkere crunch en waan je op het terras bij Captain Nicolas op het mooie Kefalonia.


Ingrediënten

  • een ui
  • twee teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 ons half-om-half gehakt
  • een eetlepel kaneelpoeder
  • een eetlepel gedroogde oregano
  • 400 gram tomatenblokjes (uit een blikje)
  • 250 gram rigatoni (buisjes van pasta)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • een halve liter melk
  • peper en zout
pastitio

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden;
  2. Vet een redelijk diepe ovenschaal in met boter;
  3. Fruit de kleingesneden ui en gehakte knoflook ongeveer 2 minuten in een pan met de olijfolie;
  4. Voeg het gehakt, kaneelpoeder en de helft van de gedroogde oregano toe;
  5. Zet het vuur half hoog en bak het gehakt in ongeveer 5 minuten bruin;
  6. Voeg alle tomatenblokjes toe en breng het geheel net aan de kook;
  7. Laat het ongeveer 7 minuten stoven met een deksel op de pan, voeg zout en peper naar smaak toe;
  8. Kook intussen de rigatoni in een pan met ruim water gedurende de voorgeschreven kooktijd;
  9. Giet de pasta af in een vergiet en schep de helft het in de ingevette ovenschaal;
  10. Smelt in een steelpannetje de boter op een laag vuurtje;
  11. Voeg de bloem aan de boter toe en roer dit gedurende 3 minuten;
  12. Haal het pannetje van het vuur en schenk al roerend de melk beetje voor beetje in het pannetje;
  13. Voeg wat zout en de resterende oregano toe en breng het geheel zachtjes aan de kook;
  14. Kook dit in 5 tot 6 minuten tot een lobbige Bechamel-saus;
  15. Schep het gehaktmengsel op de rigatoni;
  16. Schep de tweede helft van de rigatoni op het gehaktmengsel;
  17. Verdeel de Bechamel-saus erover;
  18. Plaats het 25 minuten in de oven tot de toplaag goudbruin is.